Kameralı Güvenlik Sistemleri
Kamera sistemleri Analog ve IP sistemler olarak kullanılır. Her bir sistem kendi içerisinde sabit, hareketli kameralar ve diğer bileşenleri ihtiva eder. Konut ve iş yeri güvenliğinin ayrılmaz parçasıdır. Ayrıca kameralı güvenlik sitemi; akıllı video analiz senaryoları (Sınır Güvenliği, Şüpheli obje, Alan İhlali, Cisim Sayma, Yoğunluk belirleme, Kayıp Obje Algılama, Yön Takibi) ile, oluşabilecek tehditleri önceden algılayarak engellemektedir. Video analiz sürekli görüntüleri izleme gerekliliğini ortadan kaldırır.
Yangın Algılama ve Erken Uyarı Sistemi
Yangın algılama ve alarm sistemleri yapı, bina, tesis ve işletmelerde çıkabilecek yangınları daha başlangıç aşamasında tespit etmek, binada yaşayanları bu durumdan haberdar etmek, gerekli güvenlik birimlerine ve itfaiyeye haber vermek amacıyla kurulan hem can hem de mal korumaya yönelik sistemlerdir. Bütün güvenlik sistemleri önemli olmasına rağmen yangının bir binaya ve yaşayanlarına verebileceği zararlar düşünüldüğünde yangın algılamanın gerekliliği daha net anlaşılabilir.
Yangın algılama sistemleri, yürürlükteki yangından korunma yönetmeliklerine ve ilgili standartlara uygun olarak tasarlanmaktadır. Binalarda farklı ihtiyaçlara cevap verebilecek çok çeşitli uygulamalar yapılabilmektedir. Günümüzdeki teknolojik yapılaşmada yüksek binalar, fabrikalar, iş merkezleri, hastaneler ve insanların yoğun olarak bulunduğu binalarda yangın algılama sistemleri ile diğer güvenlik ve kontrol sistemleri arasında entegrasyon ihtiyacı ve seviyesi her geçen gün artmaktadır.
Hırsız Alarm Sistemi
Alarm sistemi, ev veya işyerinin hırsızlık, tehdit, gasp, yangın, sağlık sorunu gibi durumlarda başkalarını (Alarm İzleme Merkezi, mal sahibi, komşular) haberdar edip yardım çağırmayı sağlayan elektronik güvenlik sistemidir. Alarm izleme merkezleri panelden kendilerine gelen mesajı tipine göre kullanıcıya, polise, itfaiyeye, ambulansa yönlendirir. AİM bunu yıllık abonelik ücreti karşılığı yapar, sistemi sürekli gözler, gerektiğinde bakım için yönlendirme de yapar.
Güvenlik sistemi, kurulacak yerin konumuna, müşterinin isteklerine ve yaşam tarzına, ayrılan bütçeye uygun olarak seçilen elektronik parçaların birbirlerine entegre edilmesiyle oluşturulur. Sistem istenmeyen durumları algılar ve alarma geçer, alarm esnasında sirenle ve ışıkla çevreye, otomatik telefon arama ile kullanıcıya ve AİM ‘ne haber verir. Kapı ve pencerelerin açılmasının algılanması, ortamda hareket eden canlıların algılanması, cam kırılması ve darbelerin algılanması, gaz kaçaklarının, dumanın ve yüksek ısının algılanması, panik-tehdit-yangın butonları alarm sisteminin istenmeyen durumları tesbit etmesine yarayan unsurlardır. Bunlardan gelen algılamaların, hangi bölgedekilerin ne zaman alarm olarak algılanacağına kullanıcının yaşam senaryosuna göre karar verilir ve muhtemel saldırı yollarını ve tehlikeleri göz önüne alan keşif sonuçlarına göre sistem oluşturulur. Kullanıcılar alarm kurma ve çözme işlemini, tuş takımından(keypad) şifre girerek, uzaktan telefonla bağlanarak, istenen zamanlarda otomatik olarak veya özel bir RF uzaktan kumanda ile gerçekleştirebilirler.
Alarm sistemi beş ana bölümden oluşur.
• Algılayıcılar-detektörler,
• Alarm paneli,
• Uyarıcılar,
• Sistem kontrol-kumanda araçları,
• Bunlar arasındaki bağlantı tesisatı.
Algılayıcılar; PIR hareket detektörü, mikrodalga hareket detektörü, IR bariyer hareket detektörü, manyetik kontak, butonlar, cam kırılma detektörü, darbe detektörü, gaz detektörü, duman detektörü, su basma detektörü vb. tiplerde olabilirler. Algıladıklarında bir kontağın konumunu değiştirirler.